• ELIASSEN RORBUER

    Eliassen Rorbuer er Lofotens eldste anlegg. Anlegget ligger i vakre og ville Vest-Lofoten på Hamnøy i Moskenes kommune. Her tilbyr vi overnatting i 35 tradisjonelle rorbuer som tidligere var brukt som innkvartering for tilreisende fiskere fra hele landet under det årlige skreifisket. De eldste er fra 1890. Også i dag assosieres Lofoten med Lofotfisket som pågår fra januar til april. De fleste av rorbuer er i dag grundig restaurert og tilpasset det behov turister fra hele verden måtte ha. Viktige elementer fra tidligere er bevart gjennom autentisk innredning, som gjør at buene beholder noe av sitt opprinnelige særpreg. De er innredet med 1 eller 2 soverom, oppholdsrom med kjøkken, baderom med dusj og veranda. Mange har fantastisk utsikt mot den storslåtte Reinefjorden og spisse fjell og den pittoreske Hamnøy havn.

  • Fiskevær

    På begynnelsen av 1960-tallet var det et yrende liv i fiskeværene. Om vinteren var det fullt av fremmedfiskere som kom for å høste av havet, og få snakket om komfort i forbindelse med ei rorbu. Ei bu var et sted å oppbevare redskap i, til å egne lina, eller til å sove noen netter – panelte stuer og flislagte dusjrom var det ingen som tenkte på. På Hamnøy på fiskebruket til Eliassen lagret de tørrfisk i budøra (det første åpne rommet man kommer inn i før man går inn i oppholdsrommet i ei bu), og ikke var det plass eller tanke for at turister skulle overta plassen når en hektisk lofotsesong var over.

    Mary Eliassen var den første som fikk ideen om å leie ut rorbuer. Den gang rund 1964 var turisme i Lofoten nærmest ikke-eksisterende.  Sammen med sin man Thomas, dattera Marit og sønnene Svein og Tor hadde de bygget opp det populære turistanlegget på Hamnøy med fulle rorbuer, rike tilbud av aktiviteter og kurs- og konferansefasiliteter.

  • Rorbuer

    Alle 35 rorbuer har navn og sin egen historie. I Blomsterbua drev Mary blomsterhandel i 12 år, Damperibua var en del av trandamperiet fra gammelt av. Det bodde et ektepar i 37 år i ei bu, de het Aslaug og Bjarne, og nå har vi to buer som heter Aslaugbua og Bjarnebua. Det er en bu som heter Paulbua etter en lokal fisker som leide og egna line i den bua. Blinkenbua – navnet kommer av en blink som sto i leia inn til Hamnøya, og utenfor den var ei kai i alle år som folk kalte Kjærlighetskaia for der lurte ungdommene seg bort. Oddvarbua og Johanbua er oppkalte etter kirkfjordinger fra Reinefjord som rodde her. De yngste og samtidig fineste buene, Thomasbua, Torbua, Sveinbua, Willybua ble oppkalt etter Marys man, sønner og svigersønn. Servishuset fikk navnet Maritstua etter datteren hennes. Det finnes selvfølgelig også Marybua som ble bygd fra grunnen i 1989. De eldste buene er nærmere  150 år, og mange som står her ble flyttet fra Skrova.